Русско-сербский деловой портал Rusko-srpski poslovni portal :: Poslujte Sa Rusijom
  |      Početna      |      Info-Vesti      |      Partneri      |      Kontakt      |
Poslujte sa Rusijom
Ruske kompanije
Adresar ruskih firmi
Osnovne informacije
Oficijalna Rusija
Poslovne vesti
Бизнес в Сеpбии
 
Бизнес каталог сербских компаний
 
Деловой справочник сербских предприятий
 
Основные данные
Ponuda - Potraznja
Roba i usluga
Nekretnine
Turizam
Investicije
Sistem MMC Rusija
O sistemu MMC
Usluge sistema MMC
Oficijalni sajt MMC Rusija
ММЦ СЕРБИЯ
Sistem MMC - Rusija - Srbija
Sistem MMC Srbija
FACEBOOK
Poslujte sa Rusijom na FACEBOOK-u
Poslujte Sa Rusijom na FACEBOOK - u
Prijatelji Portala
 
Ruski centar za nauku i kulturu - Ruski dom
Ruski dom
Program dešavanja
 
Specijalno izdanje
ROSIJSKAJA GAZETA
nа srpskom jeziku
 
MAHAGONI DECO
Mahagoni deco
 
Portal - HOTNEWS 
Portal - Hotnews
 
Joyride - Event agencija
 
ИМЕЛ ГРОУП - Инвестиционно-строительная компания - Белград - Сербия
IMEL GROUP
 

Яндекс.Погода
   ... izdvajamo za Vas
 
06.04.2014
 
Sve više izvozimo u Rusiju
 
Izvoz Srbije u Rusiju u 2013. godini premašio je milijardu dolara. Vrednost srpskog izvoza u ovu zemlju u prošloj godini bila je veća za 22,2 procenta nego u prethodnoj, a od 2010. beleži prosečan godišnji rast od 33 odsto.

Naš negativni saldo, najviše zbog uvoza nafte i prirodnog gasa, koji je u 2008. godini bio "težak” 2,9 milijardi, lane je sveden na 904 miliona dolara, tako da je pokrivenost uvoza izvozom dostigla 54 odsto. Ukupne ruske investicije u Srbiji od 2003. približavaju se sumi od tri milijarde dolara.

U Privrednoj komori Srbije kažu za "Politiku" da očekuju dalji rast vrednosti međusobne robne razmene, naročito našeg izvoza, ali i novih investicija ruskih kompanija, čemu će doprineti velika ulaganja u energetici, saobraćaju i dolazak ruskih banaka i osiguranja.

"Koliko god se nekima činilo da Srbija u trgovanju s Rusijom nedovoljno koristi pogodnosti koje pruža sporazum o bescarinskom izvozu, postignuti rezultati u plasmanu srpske robe na ruskom tržištu u godinama posle izbijanja svetske krize govore suprotno", kaže Dejan Delić, samostalni savetnik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS.

Sve je više preduzeća koja izvoze u Rusiju, a sporazum o bescarinskoj trgovini koji imamo sa ovom velikom zemljom neodoljivi je mamac i za strane investitore. Oni znaju da se veoma isplati podići fabriku u Srbiji da bi se bez carine izvozilo u Rusiju, ali i u Belorusiju, Kazahstan, Tursku i zemlje CEFTA.

Tu mogućnost do sada su najviše iskoristili investitori iz Italije, Slovenije, Hrvatske, proizvođači elektroopreme za automobile iz Južne Koreje, ali i Nemci.

Daleko je Rusija, kaže Delić, troškovi transporta su skupi i zato je sasvim razumljivo što srpska preduzeća nastoje da kupce za svoju robu nađu u zemljama u okruženju i članicama EU, koje takođe ne naplaćuju carinu na našu robu.

I pored toga, sve je više kompanija koje izvoze u Rusiju i sve je duža lista proizvoda koji se tamo plasiraju. U 2013. izvozilo je 768 srpskih kompanija, a godinu ranije 702. Prošle godine se izvozilo 1.372 proizvoda, naspram 1.207 u 2012.

Najzastupljeniji proizvodi u srpskom izvozu su hula-hop čarape, podni pokrivači i tapete, zatim jabuke, višeslojne podne ploče, lekovi za maloprodaju, cirkulacione pumpe za grejne sisteme, cevi od rafinisanog bakra i spoljne gume za putničke automobile.

Iz Rusije u Srbiju se najviše uvoze nafta i gas, zatim aluminijum i žica od rafinisanog bakra. Uvozi se i urea, ugljenik, odlivci, otpresci, otkivci neobrađeni od bakra, cigarete koje sadrže duvan, šipke i profili od rafinisanog bakra.

"Na režimu slobodnog izvoza je 99 odsto robe, a na narednom zasedanju Međuvladine komisije dve zemlje PKS će predložiti da se na tom spisku nađu i šećer, određene vrste sireva i duvanski proizvodi", najavljuje Delić.

"O eventualnom bescarinskom izvozu automobila 'Fijat' proizvedenih u Kragujevcu, dogovor treba da postignu 'Fijat – Rusija' koja u toj zemlji ima dve fabrike automobila. Srbija bi, naravno, pozdravila mogućnost bescarinskog izvoza 'fijata 500-L'. Ako bi se na listi robe, koja se u Rusiju uvozi bez carine, našli i navedeni proizvodi, onda bi carina važila samo još za živinsko meso, alkoholna pića sa 40 odsto alkohola, i polovna roba", dodaje on.

Sasvim je izvesno, tvrdi sagovornik "Politike", da će vrednost srpskog izvoza narednih godina rasti. Manjka nam umeće predstavljanja sopstvenih mogućnosti i ponude. Nije fraza da Srbija može samo u Moskvi da proda celokupnu proizvodnju svežeg voća i povrća, ali nema organizovanog otkupa i objedinjene ponude.

Rusko tržište još održava u životu našu građevinsku industriju, tvrdi Delić. Tamo će posla za njih biti i ubuduće na izgradnji objekata za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018, naročito posle dobro obavljenog posla u Sočiju. Firma ,"PSP Farman” Branislava Grujića gradiće stadion CSKA u Moskvi. Naši grade i u Belorusiji i Kazahstanu.

Zvuči neverovatno, ali jedna od najvećih poteškoća naših preduzeća u poslovanju sa ruskim kompanijama je "jezička barijera”.

"Naši poslovni ljudi ne govore ruski, a Kinezi i Japanci ga govore 'bez akcenta'”, kaže Delić, koji je diplomirao na Katedri za ruski jezik i književnost Beogradskog univerziteta, koja važi za jednu od najboljih u Evropi.

"Ruski odlično govore i Nemci, Italijani… Poznavanje engleskog jezika za ruske privrednike je 'suvišni komoditet'. Kad se Rusu obratite na engleskom jeziku, vi ste partner drugog reda. Kad progovorite dobro ruski, vrata su vam širom otvorena", tvrdi on.
 
 
POLITIKA
 

 
Vrh strane
 
Pretraga sajta
Поиск по сайту
-------------------------------

Ekonomska saradnja


Predstavništvo Ruske Federacije za Trgovinsko-Ekonomska pitanja u Srbiji
POGLEDAJTE

Sistem Medjuregionalnih Marketing Centara


-----------------------------

 

DOWNLOAD
   
 
Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom
   
 
Pravila o poreklu robe koja se izvozi iz Srbije
   
 
Pravila o poreklu robe koja se uvozi u Srbiju
   
 
Proizvodi izuzeti iz rezima slobodne trgovine
   
 
Соглашение о свободной торговле с Россией
   
  |      Početna      |      Info-Vesti      |      Partneri      |      Kontakt      |
Oglasite se na trzistu Ruske Federacije