Русско-сербский деловой портал Rusko-srpski poslovni portal :: Poslujte Sa Rusijom
  |      Početna      |      Info-Vesti      |      Partneri      |      Kontakt      |
Poslujte sa Rusijom
Ruske kompanije
Adresar ruskih firmi
Osnovne informacije
Oficijalna Rusija
Poslovne vesti
Бизнес в Сеpбии
 
Бизнес каталог сербских компаний
 
Деловой справочник сербских предприятий
 
Основные данные
Ponuda - Potraznja
Robe i usluge
Nekretnine
Turizam
Investicije
Sistem MMC Rusija
O sistemu MMC
Usluge sistema MMC
Oficijalni sajt MMC Rusija
ММЦ СЕРБИЯ
Sistem MMC - Rusija - Srbija
Sistem MMC Srbija
FACEBOOK
Prijatelji Portala
 
Ruski centar za nauku i kulturu - Ruski dom
RUSKI DOM U BEOGRADU
Ruski centar za nauku i kulturu u Republici Srbiji
 
„Ruska reč“ je deo „Russia Beyond the Headlines“ (RBTH), višejezičnog informacionog resursa, izvora informacija, komentara, ocena i analiza u oblasti kulture, politike, biznisa, nauke i društvenog života u Rusiji
Specijalno izdanje
ROSIJSKAJA GAZETA
nа srpskom jeziku
 
MAHAGONI DECO
Mahagoni deco
 
BEKAR DOO
Bekar d.o.o.
 
Kvantas - Mesto okupljanja vlasnika poljoprivrednih gazdinstava
Poljoprivredni portal
 
ИМЕЛ ГРОУП - Инвестиционно-строительная компания - Белград - Сербия
IMEL GROUP
 

Infograd - бесплатный городской информационный справочник по Белграду
Besplatna interaktivna mapa Beograda
“Infograd“

 

Яндекс.Погода
   ... izdvajamo za Vas

 
ŠOJGU SA SRPSKIM ZVANIČNICIMA


POTPISAN SPORAZUM O KLIRINŠKOM DUGU

Ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu boravi u zvaničnoj poseti Beogradu. Šojgu je razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom.

U Vladi Srbije je potpisan bilateralni sporazum o rešavanju pitanja obaveza Rusije po dugovima nekadašnjeg S S S R-a Srbiji, odnosno tzv. klirinškog duga. Sergej Šojgu predvodi ruski deo međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Tadić: Srbija posebno ceni principijelan stav Rusije o određivanju statusa KiM

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle razgovora sa ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejom Šojguom, da Srbija posebno ceni principijelan stav Rusije povodom određivanja budućeg statusa Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije je rekao da budući status Kosova i Metohije ima svoj politički, bezbednosni, ali i izuzetan ekonomski značaj.

Tadić i Šojgu, koji je i predsednik međunarodnog komiteta za saradnju između Rusije i Srbije, saglasili su se da između dve zemlje postoje izuzetno dobri bilateralni odnosi i da neprestani razvoj privredne saradnje i potpisivanje sporazuma o regulisanju klirinškog duga jasno pokazuju uzlaznu liniju u odnosima Rusije i Srbije.

Tadić je kazao da je bilo reči o zajedničkom nastupu 'Gasproma' i 'Srbija gasa' u domenu izgradnje gasovoda od Bugarske prema Srbiji i o izgradnji skladišta za gas u Banatskim dvorima.

Kada je reč o saradnji u oblasti odbrambene industrije, Tadić je ukazao da Srbija remontuje avione MIG-29 u Rusiji. 'Sporazum vezan za klirinški dug, koji danas potpisujemo, ostavlja mogućnost remonta naših postrojenja u Hidroelektrani Đerdap', naglasio je predsednik Srbije.

Dvojica zvaničnika razgovarali su i o daljoj saradnji u oblasti nauke, pre svega kada je reč o Institutu Vinča.

Tokom razgovora konstatovano je da postoje i neizvršene ugovorne obaveze prema nekim ruskim kompanijama u Srbiji, rekao je Tadić, ukazujući da 'sve ugovorne obaveze moraju da budu izvršene, kako bi buduća privredna saradnja mogla da se odvija s punim poverenjem i na dobrobit svih građana'.

Šojgu je istakao da je potpisivanje sporazuma o regulisanju klirinškog duga značajan i veliki posao, koji je priveden kraju. 'Imamo i dalje ozbiljne planove u okviru naše saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, nauke', rekao je ruski ministar.

Šojgu je najavio da je 'na redu sporazum o liberalizaciji trgovine između Rusije i Srbije' i dodao da Rusija planira da do kraja godine završi sve neophodne procedure za ratifikaciju tog sporazuma. Video 'stream'

Šojgu: Rusija ostaje dosledna u stavu o Kosmetu

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu preneo je predsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici da Ruska federacija i njen predsednik Vladimir Putin ostaju pri svojim stavovima u pogledu rešavanja statusa Kosova i Metohije.

Šojgu je na sastanku sa predsednikom srpske vlade istakao da Ruska Federacija i predsednik Vladimir Putin i rusko rukovodstvo imaju zajedničke stavove sa Beogradom po pitanju rešavanja statusa Kosova i Metohije, saopstila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Ruski ministar je naglasio da Moskva ostaje pri svojim stavovima, što je još jednom potvrđeno i prilikom nedavne posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu.

Koštunica je na sastanku izrazio zahvalnost Ruskoj Federaciji i njenom predsedniku Putinu na doslednoj i principijelnoj podršci po pitanju rešavanja statusa Kosova i Metohije i čvrstom zalaganju za poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN. Koštunica je takođe istakao da podrška Rusije ima izuzetan značaj za Srbiju.

Zajednički je ocenjeno da su ekonomski odnosi dve zemlje u usponu, što svedoči sve veće prisustvo srpskih kompanija u Rusiji i ruskih u Srbiji, i izražena spremnost za dalje unapređenje trgovinskih i ekonomskih odnosa.

Ocenjeno je da, među brojnim projektima, posebnu važnost ima Memorandum o izgradnji gasovoda kroz Srbiju. Na sastanku je istaknuto da je dokaz dobrih odnosa dveju zemalja i današnje potpisivanje Sporazuma o regulisanju klirinškog duga bivše ŠSR prema Srbiji, kao i Protokola o usaglašavanju spiska roba i usluga koje se isporučuju za račun izmirivanja dugovanja Rusije prema Srbiji.

Zajednički je izraženo zadovoljstvo obimom robne razmene između Srbije i Rusije, koja iznosi više od dve milijarde dolara, navedeno je u saopštenju.

Potpisan bilateralni sporazum o klirinškom dugu

Predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su međudržavni sporazum kojim se reguliše klirinški dug dve zemlje od 288,6 miliona dolara.

U Vladi Srbije potpisana su dva dokumenta - Sporazum vlada Srbije i Rusije o regulisanju obaveza bivšeg ŠSR-a po obračunima vezanim za robni promet između ŠSR i SFRJ i Protokol izmedju srpskih ministarstava finansija i rudarstva i energetike i Ministarstva finansija Rusije o usagalšavanju spiska robe i usluga koje se isporučuju za račun izmirenja dugovanja Rusije Srbiji.

Sporazum su potpisali u ime Vlade Srbije koordinator Ministarstva finansija Milan Parivodić, a u ime Vlade Ruske Federacije pomoćnik ministra finansija Sergej Storčak, dok su Protokol potpisali ministar Parivodić, ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov i ministar Storčak.

Posle potpisivanja sporazuma, u izjavama novinarima, Parivodić i Storčak su se složili da će sporazum podstaći razvoj i unapređenje finansijskih i ekonomskih odnosa Srbije i Rusije.

Parivodić je podsetio da je ukupan dug bivšeg ŠSR prema bivšoj SFRJ iznoso 1,29 milijardi klirinških dolara, a da je nakon skucesije Srbiji i Crnoj Gori pripalo 491 miliona klirinških dolara što je 306 miliona američkih dolara. Od toga je Srbiji pripalo 288,6 miliona dolara ili 94,2 odsto.

On je naglasio da će od ukupne sume duga, 105,5 miliona dolara biti uloženo u revitalizaciju agregata hidroelektrane 'Đerdap 1' u narednih šest godina, a 188,2 miliona dolara za regulisanje duga kompanije 'Srbijagas' [nekada NIS-a] ruskom 'Gasprom eksportu', za gas isporučen od 1994. do 2000. godine.

Ostatak novca od kamata na ruski dug od 105,5 miliona dolara biće potrošen za izgradnju akceleratorske stanice za potrebe Nuklearnog instituta u Vinči.

Potpisivanju sporazuma i protokola prisustvoali su ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev i srpski ministar privrede Predrag Bubalo.

 

POLITIKA - SVET I MI - Petak, April 27, 2007 RTS

 


 
Vrh strane
 
 
 
 
Pretraga sajta
Поиск по сайту
-------------------------------

Prevodjenje - RUSKI JEZIK
PREVODJENJE SA RUSKOG JEZIKA I PREVODJENJE NA RUSKI JEZIK
Usluge prevodjenja
Ekonomska saradnja


Predstavništvo Ruske Federacije za Trgovinsko-Ekonomska pitanja u Srbiji
POGLEDAJTE

Sistem Medjuregionalnih Marketing Centara


-----------------------------

SBERBANK SRBIJA

FONDACIJA RUSKI NEKROPOLj
Fondacija
RUSKI NEKROPOLj

Российско-сербский гуманитарный центр RUSKO-SRPSKI
humanitarni centar


DOWNLOAD
   
 
Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom
   
 
Pravila o poreklu robe koja se izvozi iz Srbije
   
 
Pravila o poreklu robe koja se uvozi u Srbiju
   
 
Proizvodi izuzeti iz rezima slobodne trgovine
   
 
Соглашение о свободной торговле с Россией
   
  |      Početna      |      Info-Vesti      |      Partneri      |      Kontakt      |
БИЗНЕС В СЕРБИИ :: Бизнес каталог сербских компаний