Русско-сербский деловой портал Rusko-srpski poslovni portal :: Poslujte Sa Rusijom
  |      Početna      |      Info-Vesti      |      Partneri      |      Kontakt      |
Poslujte sa Rusijom
Ruske kompanije
Adresar ruskih firmi
Osnovne informacije
Oficijalna Rusija
Poslovne vesti
Бизнес в Сеpбии
 
Бизнес каталог сербских компаний
 
Деловой справочник сербских предприятий
 
Основные данные
Ponuda - Potraznja
Roba i usluga
Nekretnine
Turizam
Investicije
Sistem MMC Rusija
O sistemu MMC
Usluge sistema MMC
Oficijalni sajt MMC Rusija
ММЦ СЕРБИЯ
Sistem MMC - Rusija - Srbija
Sistem MMC Srbija
FACEBOOK
Poslujte sa Rusijom na FACEBOOK-u
Poslujte Sa Rusijom na FACEBOOK - u
Prijatelji Portala
 
Ruski centar za nauku i kulturu - Ruski dom
RUSKI DOM U BEOGRADU
Ruski centar za nauku i kulturu u Republici Srbiji
 
Sputnjik prikazuje višepolarni svet, gde svaka zemlja ima svoje nacionalne interese, kulturu, istoriju, tradicije
Multimedijalna novinska agencija
SPUTNIK
govori ono što drugi prećutkuju
 
„Ruska reč“ je deo „Russia Beyond the Headlines“ (RBTH), višejezičnog informacionog resursa, izvora informacija, komentara, ocena i analiza u oblasti kulture, politike, biznisa, nauke i društvenog života u Rusiji
Specijalno izdanje
ROSIJSKAJA GAZETA
nа srpskom jeziku
 
Ruski Ekspres
Ruski Ekspres
 
MAHAGONI DECO
Mahagoni deco
 
Kvantas - Mesto okupljanja vlasnika poljoprivrednih gazdinstava
Poljoprivredni portal
 
ИМЕЛ ГРОУП - Инвестиционно-строительная компания - Белград - Сербия
IMEL GROUP
 

Infograd - бесплатный городской информационный справочник по Белграду
Besplatna interaktivna mapa Beograda
“Infograd“

 

Яндекс.Погода
   ... izdvajamo za Vas
 
ORIGINAL NA RUSKOM JEZIKU PREVOD NA SRPSKOM JEZIKU
 
RUSKA CRKVA U BEOGRADU
 

Beograd. Prestonica Pravoslavne i mnogostradalne Srbije, grad na ušću Save u Dunav. Grad, blizak ruskom čoveku, grad koji je postao utočište velikom talasu bele emigracije posle krvavih dogadjaja 1917 godine u Rusiji. Ali postoji mesto u Beogradu, koje je posebno drago ruskoj duši. U samom centru grada, pored zgrade Narodne Skupštine, i veličanstvene crkve svetog Marka, u senci drveća, skrivena od ljudskih očiju sija se na suncu zahvaljujući zlatnim krstovima mala bela crkvica Svete Trojice – ruski Pravoslavni hram. Ona je već 82 godine duhovni centar Rusa u Srbiji. Poslednjih deset godina ovde služi protojerej Vitalij Tarasjev. Susreli smo se s njim u crkvenoj kancelariji Sveto-Trojične crkve.

Oče Vitalije, kako ste postali nastojatelj crkve Svete Trojice u Beogradu? I zašto baš tu?

- Već tri generacije moje porodice žive u Srbiji. I moj deda, takodje Vitalij Tarasjev, i otac Vasilije su bili nastojatelji ove crkve. Ja nastavljam porodičnu tradiciju.

Kada je osnovana Sveto-Trojična crkva i ko je bio njen prvi nastojatelj?

- Crkvu je 1924 godine osnovala bela emigracija. Mnogi Rusi su tada otišli upravo u Jugoslaviju, Pravoslavnu slovensku zemlju, koja je sačuvala monarhijske tradicije. Oni su osnivali crkvene zajednice po celoj Jugoslaviji. U crkvi su uvek služili ruski sveštenici. Prvi je bio Petar Belovidov, donski kozak, koji je dobio bogoslovsko obrazovanje u Rusiji. Posle njega je nastojatelj postao Jovan Sokalj, koji se 1947 godine vratio u Rusiju, neko vreme predavao na Odeskoj Duhovnoj seminariji, a potom bio hirotonisan u čin episkopa! Bio je Episkop Smolenske eparhije do 1999 godine.

Istorija XX veka i Rusije i Jugoslavije, je puna krvavih dogadjaja. Kako su ti dogadjaji uticali na sudbinu ruske Pravoslavne crkve u Beogradu?

- Naša crkva je zaista preživela mnogo toga u XX veku…Želeo bih da počnem od toga da je 1944 godine veliki broj Rusa napustilo Jugoslaviju. U vreme približavanja crvene armije Jugoslaviji, oni su bili prinudjeni da napuste svoje domove i da potraže utočište u zemljama Severne i Južne Amerike. U Jugoslaviji je posle rata uspostavljen komunistički režim, i Crkva je i ovde bila gonjena. Medjutim, i pored svega uspeli smo da sačuvamo crkvene relikvije i veliku biblioteku retkih knjiga, koje je iz Rusije donela bela emigracija posle revolucije. Crkva je veoma postradala i u vreme NATO agresije protiv Jugoslavije 1999 godine. Tada je za vreme bombardovanja od gelera bombi, koje su bačene na TV centar, bila oštećena i naša crkva …Moskovska Patrijaršija je izdvojila sredstva za njen remont, a pomagali su i stanovnici Beograda – mirjani, i Rusi, i Srbi …Crkva je faktički restaurirana naporima šestoro ljudi, koji rade u pri hramu osnovanoj radionici “Andrej Rubljov”. U njoj radi i moja žena.

Oče Vitalije, kakvu ulogu, po Vašem mišljenju, igra ruska Pravoslavna crkva ovde, u Srbiji? Ko su parohijani crkve Svete Trojice, i zbog čega su oni odabrali baš nju?

- U toj crkvi živi ruska duša. Ona je oduvek bila uspomena na daleku Rusiju, i njen deo. Najpre za mnogobrojnu rusku emigraciju, potom za njihove potomke, kao i za one Ruse koji danas dolaze u Srbiju, pa i za same Srbe. Parohijani crkve su – i Srbi, i Rusi, i zbog toga propoved čitam na dva jezika. Verovatno mnogi od njih dolaze ovde jer naša crkva čuva tradicije ruskog Pravoslavlja. Mi ne skraćujemo službu, kako se to nažalost radi u mnogim srpskim crkvama, i svako jutro se služi Litugija sa Ispovešću i Pričešćem.

Crkva ima i svoje običaje. Već deset godina organizujemo praznovanje Vaskrsa za male parohijane. U poslednje vreme ljudi zaboravljaju da je upravo taj praznik najvažniji za Pravoslavlje, da je to Praznik nad praznicima …Mi želimo da mlada generacija to zna. I zbog toga crkva upravo na dan Vaskrsenja Gospodnjeg organizuje za mališane razne konkurse – crtanja na duhovnu temu, farbanje vaskršnjih jaja. Ali nezavisno od toga da li ono učestvuje u konkursima ili ne, svako dete toga dana dobija mali suvenir od crkve – knjigu, ikonicu, vaskršnje jaje.


A to je vaspitavanje mlade generacije po Pravoslavnim tradicijama …

- Naravno, takvo vaspitanje treba početi od malih nogu. Poslednjih godina u Srbiji postoji tendencija smanjenog učenja ruskog jezika. Ranije je ruski jezik bio jedan od najpopularnijih u jugoslovenskim školama. Danas se demokratsko obrazovanje trudi da usmeri učenike ka Evropi. To se naravno ne svidja svima. U projektu Sveto-Trojične crkve je i formiranje dečijih Pravoslavnih kampova, kao i poklonička putovanja za decu po svetim mestima u Rusiji. Osnovni problem u ostvarivanju projekta je naravno finansijska strana. Ali mi ne gubimo nadu i aktivno radimo na ispunjavanju tih planova.

Odmah na ulazu u crkvu, s leve strane, nalazi se mramorna ploča, posvećena belom generalu Petru Vrangelju. Zbog čega su njegovi ostaci sahranjeni upravo ovde?

- Vrangelj je mnogo puta boravio u Srbiji, zaustavljajući se obično u Sremskim Karlovcima, to je mesto na putu od Beograda do Novog Sada, gde se danas nalazi centar Srpske Patrijaršije. Iako je umro u Brislu, njegovi ostaci su prevezeni u Srbiju prema njegovom amanetu, jer je želeo da bude sahranjen u bratskoj slovenskoj Pravoslavnoj zemlji. Samo se Srbija tada mogla smatrati takvom zemljom! Tako je veliki general Bele Armije našao svoje poslednje utočište ovde, u Sveto-Trojičnoj crkvi u Beogradu.

Recite nam nešto o Pravoslavnim svetinjama, koje se čuvaju u Sveto-Trojičnoj crkvi.

- 1933 godine ruski monasi sa Svete Gore su našoj crkvi poklonili srebrnu kovčeg sa česticama moštiju Svetog Jovana Krstitelja, Apostola Andreja Prvozvanog i Apostola i Jevandjeliste Luke, svetog velikomučenika Pantelejmona, mučenika Mamanta, Svetitelja Grigorija Bogoslova, i svetih mučenika besrebrenika Kozme i Damjana. Ovde se nalaze i čestice moštiju Apostola Jakova, brata Gospodnjeg, Episkopa Amvrosija Milanskog, Patrijarha Tarasija Konstantinopoljskog, sveštenomučenika Ermolaja Nikomidijskog, Svetitelja Tihona Voronješkog. U crkvi se takodje nalaze i dve starinske ikone Majke Božije, koje su crkvi poklonile ruske porodice.

Kako se duhovništvo Srpske Pravoslavne Crkve odnosi prema vašoj parohiji?

- Mi uvek dobijamo podršku od strane Srpske Pravoslavne Crkve. Srpski Patrijarh Pavle pet-šest puta godišnje obavezno učestvuje u prazničnim Liturgijama Sveto-Trojične crkve. I ja služim u srpskim crkvama. Izmedju srpskog i ruskog Pravoslavlja praktično nema razlike, i naša dva naroda su bratska i po poreklu i po veri. I to se upravo ovde na srpskoj zemlji snažno oseća.

***
U vreme službe crkva Svete Trojice je uvek puna ljudi. Ovde su Srbi i Rusi kao jedna porodica, jedan Pravoslavni narod. Sveće gore pred ikonama svetitelja i nema se osećaj da je Rusija negde tamo hiljadama kilometara daleko … U maloj crkvi u centru Beograda naselila se ruska duša, koja kandilom vere i nade gori na balkanskoj zemlji.

Na snimcima: crkva Svete Trojice u Beogradu, nastojatelj Sveto-Trojične crkve protojerej Vitalij Tarasjev
 

Ana Poletajeva-Glušac
Beograd, septembra 2006.


preuzeto sa www.cofe.ru


prevod sa ruskog Dr Radmila Maksimovic

 

Preuzeto sa manastir-lepavina.org

 

 
 
 

 
Vrh strane
 
Pretraga sajta
Поиск по сайту
-------------------------------

Ekonomska saradnja


Predstavništvo Ruske Federacije za Trgovinsko-Ekonomska pitanja u Srbiji
POGLEDAJTE

Sistem Medjuregionalnih Marketing Centara


-----------------------------

SBERBANK SRBIJA

Российско-сербский гуманитарный центр RUSKO-SRPSKI
humanitarni centar


Ночные Волки
“NOĆNI VUKOVI“

 

DOWNLOAD
   
 
Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom
   
 
Pravila o poreklu robe koja se izvozi iz Srbije
   
 
Pravila o poreklu robe koja se uvozi u Srbiju
   
 
Proizvodi izuzeti iz rezima slobodne trgovine
   
 
Соглашение о свободной торговле с Россией
   
  |      Početna      |      Info-Vesti      |      Partneri      |      Kontakt      |
Rusko-srpski poslovni portal :: Poslujte Sa Rusijom