|      Početna      |      Novosti      |      Partneri      |      Kontakt      |
   ... izdvajamo za Vas

28.07.2006

Dogovor "Gazproma" i vlade o gradnji gasovoda kroz Srbiju

 

Rusi ulažu 800 miliona dolara

 

Gasovod vredan oko 800 miliona dolara dovešće gas iz Rusije preko Kaspijskog mora, Bugarske, Srbije, Hrvatske i Slovenije do zapadne Evrope
BEOGRAD - Predstavnici svetskog gasnog giganta, ruske kompanije "Gazprom", premijer Srbije Vojislav Koštunica i generalni direktor javnog preduzeća "Srbijagas" Miloš Tomić trebalo bi najkasnije za nekoliko dana da potpišu Memorandum o razumevanju oko izgradnje gasovoda od 400 kilometara, vrednog 800 miliona dolara, od granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada do hrvatske granice. Memorandum je, prema rečima Tomića, potvrđivanje namera ruske kompanije da izgradi gasovod preko Srbije, ali i naše zemlje da će uraditi sve što je potrebno da do toga i dođe, a posle ovakvog sporazuma trebalo bi da uslede konkretniji ugovori.
Gasovod vredan oko 800 miliona dolara imao bi godišnji protok od 20 milijardi kubnih metara gasa i deo je projekta "Blu strim" koji bi trebalo da dovede gas od Rusije preko Kaspijskog mora, Turske, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Slovenije do zapadne Evrope. Rusija je više nego zainteresovana za njegovu gradnju i zbog toga bi prvi radovi mogli da se očekuju za devet do 12 meseci. Projekat "Blu strim" je jedan od trenutno najvećih, ako ne i najveći, u gasnom sektoru u svetu i ukoliko prođe kroz Srbiju biće to najznačajniji događaj u energetskom sektoru naše zemlje u poslednjih sto godina. Srbija bi ovim gasovodom dobila jeftiniji transport gasa za koji sada Mađarima plaća oko 50 miliona dolara godišnje, zaradu na tranzitu za druge zemlje i do 50 miliona dolara, sigurnije snabdevanje ali i geostrateški značaj jer će snabdevanje okolnih zemalja zavisiti od nas. Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je na sednici vlade da bi gasovod godišnje mogao da donese prihode od 200 miliona dolara.
Generalni direktor "Srbijagasa" kaže da Memorandum predstavlja samo sporazum o principima saradnje ali da gradnja gasovoda tako i počinje. "Rusija ima svoj interes da izgradi ovaj gasovod i sve je počelo na njihovu inicijativu, ali to je bila i naša velika želja. Kockice su se sklopile i Memorandum je tu. Ovakav sporazum je prvi korak, a posle njega slede konkretni ugovori o investiranju, vlasništvu nad gasovodom, naplaćivanju tranzita i drugim bitnim stvarima. "Blu strim" je stigao do Turske i "Gazprom" preko memoranduma obezbeđuje saglasnost zemalja kroz koje treba da prođe. Očekujem da se sličan memorandum uskoro nađe i na Vladi Hrvatske", objašnjava Tomić.
Koliko su ideje Rusije i Srbije bile slične, govori i podatak da su konkretni razgovori o Memorandumu trajali samo četiri nedelje. Tomić kaže da su razgovori krenuli početkom jula na rusku inicijativu. U razgovorima su učestvovali, kaže on, i ministar finansija Mlađan Dinkić i ministar privrede Predrag Bubalo. Na pitanje da li iza dogovora sa "Gazpromom" stoji i neka politička nagodba oko ulaganja veta Rusije prilikom odlučivanja o Kosmetu u Savetu bezbednosti, Tomić kaže da se sve može smatrati politikom. "Kada u pregovorima učestvuju premijeri i predsednici država sve je moguće", zaključuje on. Inače, više godina u medijima su se pojavljivale priče da je "Gazprom" spreman da uloži u Srbiju, ali se od toga nije pomaklo.

V. SPASIĆ
 


ALBANCI BI GAS IZ SKOPLJA
Srbija je predložila da se osim osnovnog gasovoda izgradi i nekoliko manjih od Niša prema Prištini i dalje, preko Crne Gore i Jadranskog mora do Italije. Zasad imamo podršku Rusa da se povežemo sa Prištinom što može da se posmatra i sa drugih aspekata osim ekonomskih. Albanci bi želeli da im gas dođe iz Skoplja, ali zasad ova ideja nema podršku. Drugi manji krak bi išao od rumunskog Arada do Mokrina pa do Hrvatske.

 

Vrh strane

 
 

yandex search      Google Search

 

 

 


Яндекс.Погода

                                                          |      Početna      |      Novosti      |      Partneri      |      Kontakt      |