|      Početna      |      Novosti      |      Partneri      |      Kontakt      |
   ... izdvajamo za Vas

13.06.2006

 

RAZGOVOR KOŠTUNICE I PUTINA U SANKT PETERBURGU

 

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je na svečanom otvaranju Desetog međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu da Srbija odlučno odbacuje svaki pokušaj nametanja rešenja za Kosovo i Metohiju, jer bi ono zapravo značio podelu Srbije i otimanje dela njene teritorije.

"Nažalost, u mojoj zemlji, u samom srcu Evrope, na Kosovu i Metohiji, svakodnevno se vrši nasilje nad Srbima i nealbancima. Više puta smo ponovili da Srbija iskreno želi, da je spremna i sposobna da pronađe istorijski pravično i kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju", istakao je premijer Srbije.

Koštunica je rekao da je jasno da se Srbija zalaže za kompromis, pravičnost i poštovanja načela međunarodnog prava i poretka, kao što je jasno da su ova načela suštinski nadmoćna u poređenju sa bilo kojim oblikom pravnog nasilja.

Predsednik srpske Vlade je rekao da Srbija izuzetno ceni što ima iskrenu podršku i zalaganje Rusije za očuvanje mira i stabilnosti u našem regionu.

"Dobro je poznato da odnosi između Srbije i Rusije imaju dugu i bogatu tradiciju duboko utemeljenu u istorijskoj, duhovnoj i prijateljskoj povezanosti srpskog i ruskog naroda. Bliskost kultura, prijateljstvo i srdačnost između srpskog i ruskog naroda predstavljaju zaista čvrst i pouzdan temelj za unapređivanje sveukupnih odnosa dveju država. Na ovom čvrstom temelju moramo dalje graditi celinu naših odnosa, pre svega snažne ekonomske veze, koje su u savremenom svetu postale najvažniji oblik saradnje i povezivanja", naglasio je Koštunica.

"Zbog toga Srbija pridaje poseban značaj stalnom unapređivanju ekonomskih odnosa sa Rusijom, a to podrazumeva što veće angažovanje srpskih firmi na ruskom tržištu i što veće prisustvo ruskih investitora u Srbiji. Vlada Srbije želi da da naročit podstrek ovoj saradnji", rekao je Koštunica u obraćanju učesnicima Foruma.

Otvarajući Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, predsednik Rusije Vladimir Putin je kao glavne probleme, koje treba rešavati zajedničkim snagama, naveo destabilizaciju svetskog ekonomskog sistema, razlike između bogatih i siromašnih država, osiguranje globalne bezbednosti, uključujući i energetske.

Govoreći o problemima ruske privrede, on je naveo visoku inflaciju, monopol u više sektora, birokratske prepreke i korupciju. Putin je ocenio da stabilna makroekonomska i politička situacija u zemlji obezbeđuju povećanje obima stranih investicija i naveo da je prvi put 2005. godine priliv stranih investicija povisio dolazak kapitala.

Putin je naveo da ulazak ruskih kompanija u velike multinacionalne projekte predstavlja pokazatelj konkurentnosti ruske privrede i svedoči o težnji za dostizanjem svetskih standarda u upravljanju i prozračnosti poslovanja. Učesnicima foruma, on je skrenuo pažnju na nove mogućnosti biznisa u Rusiji, kao što se posebne ekonomske zone i koncesije.

Rusija je sposobna da pruži značajan doprinos u rešavanju svetskog problema ekonomskog razvoja, i već uživa ugled "sigurnog i odgovornog partnera", izjavio je Putin.

 

Podudarnost stavova Putina i Srbije

 

Premijer Koštunica je u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ukazao da postoje određena prava i principi u međunarodnom poretku, koja su temelj tog poretka i Povelje UN, kao što su nepovredivost integriteta i suvereniteta. "Tamo gde postoji šaroliki etnički sastav, rešenje se traži kroz njihovu unutrašnju organizaciju i određeni stepen autonomije", ukazao je Koštunica u razgovoru sa Putinom.

"Srbija je predložila jedno takvo rešenje, pregovori u Beču traju, ali ispada da je lakše promeniti međunarodno priznate granice na Balkanu, nego granice nekih opština u procesu decentralizacije na Kosovu", upozorio je Koštunica.

Zahvalivši se premijeru Srbije što se odazvao pozivu i došao na forum u Sankt Petersburgu, Putin je Koštunici preneo da od njega želi da čuje stavove povodom najnovijih dešavanja u regionu i Crnoj Gori, kao i kako Beograd namerava da sarađuje sa Podgoricom.

Koštunica je izrazio izuzetno zadovoljstvo razgovorima s Putinom i naglasio da je centralna tema njihovog susreta bilo pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije.

"U mnogo čemu, ako ne i u svemu, podudarni su principijelni stavovi predsednika Putina i stavovi koje zastupa Srbija", rekao je Koštunica novinarima posle susreta sa šefom ruske države.

Srpski premijer je ocenio da je razgovor s Putinom bio dug, analitičan, iscrpan, otvoren i prijateljski, i da je "u ovom važnom trenutku od izuzetnog značaja".

Jun 13, 2006 RTS

 

Saradnja u energetici

 

Koštunica i Putin razgovarali su i mogućnost širenja saradnje u oblasti industrije, energetike i infrastrukture i dogovoreno je da se pokrene rad medjuvladine komisije o saradnji. Srbija je zainteresovana za učešće stranih investitora u svojoj privredi, а činjenica da je Rusija prvi spoljnotrgovinski partner otvara vrata Ruskim firmama u Srbiji, rekao je Koštunica i dodao da za investiranje, učešće u privatiizaciji i zajednička ulaganja postoji obostrana dobra volja i spremnost.

Prethodno, obraćajući se učesnicima Ekonomskog foruma, premijer Koštunica je podsetio da je Srbija jedina zemlja van granica Zajednice Nezavisnih Država koja ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. On je najavio da će „1. januara 2007. godine biti sklopljen jedinstven multilateralni sporazum o slobodnoj trgovini, koji obuhvata 55 miliona potrošača”. Srpski premijer, uz finsku predednicu Tarju Halonen, jedini je strani zvaničnik koji je govorio na skupu u Sankt Peterburgu.   
(Таnjug-Beta)

 

Vrh strane

 

yandex search      Google Search

 

 

 


Яндекс.Погода

                                                          |      Početna      |      Novosti      |      Partneri      |      Kontakt      |