|      Početna      |      Novosti      |      Partneri      |      Kontakt      |
   ... izdvajamo za Vas

25.12.2008

 

 

ENERGETSKI SPORAZUM

 

NIS prodat, Medvedev garantuje za gasovod

Potpisan sporazum o prodaji 51 procenta NIS-a - Potpisani Memorandum o razumevanju i Protokol o saradnji u vezi s Južnim tokom i Banatskim Dvorom. - Tadić i Medvedev potpisali zajedničku izjavu o spremnosti da se realizuje energetski sporazum - Rok za donošenje odluke o gradnji gasovoda 1. februar - Rusi nemaju obavezu ulaganja u Banatski Dvor

Predsednici Tadić i Medvedev zadovoljni posle potpisivanja tri dokumenta (Foto Fonet)

Specijalno za „Politiku”
Moskva, 24. decembra – Potpisivanjem zajedničke izjave predsednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva i Borisa Tadića, predsednika Srbije, okončani su, gotovo godinu dana dugi, pregovori o energetskom sporazumu između dve zemlje. Samo nekoliko trenutaka ranije, za stolom za kojim su sedeli Tadić i Medvedev u Katarininoj sali Kremlja, potpisan je paket od tri dokumenta – Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa”, i Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora „Gasproma”, potpisali su Memorandum o saradnji koji je vezan za izgradnju gasovoda Južni tok i proširenje podzemnog rezervoara za gas Banatski Dvor, Aleksandar Djukov, direktor „Gaspromnjefta”, i Petar Škundrić, ministar za energetiku Srbije, sporazum o prodaji 51 procenta Naftne industrije Srbije. Predsedničkom izjavom se na državnom nivou garantuje sprovođenje tih dokumenata.

Iako je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić na sastanku sa novinarima izjavio da Srbija nikad nije sumnjala da su ruske garancije da će biti izgrađen Južni tok čvrste, činjenica da je u Srbiji sve do poslednjeg trenutka bilo otpora potpisivanju sporazuma nije prošla nezapaženo na ruskoj strani, pa su, dok se čekalo da dva predsednika završe razgovor i pređu u salu za potpisivanje, neki ruski ministri pravili šale na tu temu – kad se pojavila devojka koja je unela pera i postavila na sto, jedan od njih je rekao: „Stigla su pera, znači da će stvarno potpisati”.

Ruski predsednik je potpisivanje sporazuma nazvao epohalnim događajem koji objedinjuje Rusku Federaciju i Srbiju: „Ta tri ključna projekta o kojima smo se dogovorili i koji su potpisani, predstavljaju u suštini epohalne događaje”, naglasio je Medvedev.

Medvedev je izjavio da ti sporazumi daju osnov za dugoročno obostrano korisnu saradnju i pomažu razvoj ekonomije obe države, a osiguravaju energetsku bezbednost cele Evrope.

Predsednik Rusije obratio se srpskom predsedniku rečima zadovoljstva što se odnosi dve zemlje dobro razvijaju: „Ove godine će obim robne razmene iznositi četiri milijarde dolara, dobri su rezultati u investicionoj saradnji i naš zajednički zadatak je da sledeće godine, koja nikome ne obećava da će biti laka, učinimo sve da tempo nastavi da raste, da se ekonomije zbližavaju, da odnosi budu dobri kao danas”.

On je dodao da je najvažnije da se „kao rezultat realizacije dokumenata koji su upravo potpisani i investicionih projekata o kojima su dva predsednika razgovarala, obim robne razmere ne smanjuje, već da raste, što će pomoći jačanju ekonomije Rusije i Srbije”.

Zato je, prema mišljenju Medvedeva, neophodno nastaviti dijalog između rukovodstava dve zemlje, ministara, i biznisa. Ruski predsednik je predložio da se ponovo uvede praksa organizovanja dana Rusije u Srbiji i dana Srbije u Rusiji.

Boris Tadić je odgovorio da su potpisani dokumenti značajni ne samo za današnji dan nego i za budućnost. Srbija se, prema njegovim rečima, nalazi „na pola puta između Evropske unije i Rusije”.

„Mi želimo da postanemo članica EU, i smatramo da će to biti korisno i za Rusiju. Današnjim potpisivanjem ugovora mi postajemo deo ogromnog energetskog projekta”, rekao je Tadić. On je dodao da je zadovoljan što će tako velika i respektabilna kompanija ko što je „Gasprom” poslovati na našem tržištu i samim tim će biti i srpska firma. Srbija ostaje otvoreno tržište za investicije iz Rusije.

Predsednik Srbije zahvalio je ruskom rukovodstvu za podršku u političkoj sferi, posebno za principijelnu i doslednu podršku u vezi sa problemom Kosova.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su ruski ministri, inostranih poslova Sergej Lavrov, za vanredne situacije Sergej Šojgu, zamenik predsednika vlade Igor Sečin, bivši ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev...

Oni su uvereni da se potpisivanjem sporazuma otvara nova sfera odnosa između dve zemlje. Igor Sečin je rekao da je za Srbiju dobro što joj je partner tako velika i pouzdana firma kao „Gasprom”, a ne recimo niz manjih koje bi mnogo jače osetile krizu, a Sergej Šojgu je izrazio zadovoljstvo što su razgovori okončani, dodajući da to treba da bude primer kako dve prijateljske zemlje treba da sarađuju. Svi oni ni trenutka ne sumnjaju da će „Gasprom” moći da obezbedi sredstva za izgradnju Južnog toka.

Prema sporazumu koji je danas zaključen, Rusija će sagraditi 400 kilometara gasovoda kroz Srbiju za transport prirodnog gasa na Balkan, dograditi podzemni rezervoar za gas Banatski Dvor, a „Gaspromnjeft” je otkupio 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije za 400 miliona evra, uz obavezu da u modernizaciju uloži 490 miliona evra i 60 miliona u ekološke projekte.

Ljubinka Milinčić

-----------------------------------------------

„Krovni sporazum”

U zajedničkoj izjavi dva predsednika kaže se, između ostalog, predsednik RF Dmitrij Medvedev i predsednik Srbije Boris Tadić, u cilju obezbeđenja prijateljskih odnosa i svestrane saradnje dve strane, učvršćivanja njihove buduće saradnje u oblasti energetike, potvrđuju spremnost za realizaciju Sporazuma između vlade Ruske Federacije i Vlade Srbije o saradnji u naftno-gasnom sektoru, potpisanog 25. januara 2008. godine.

Nakon nabrajanja ugovora koji su potpisani, dodaje se da predsednici smatraju postignute sporazume važnim korakom na putu daljeg razvoja evropskog energetskog sistema i produbljivanja strateškog partnerstva između Rusije i Srbije

----------------------------------------------

Rusko ulaganje – od milijarde do 2,5 milijarde dolara

Obim ruskih investicija u Srbiju, prema sporazumima koji su danas potpisani, iznosiće od milijardu do 2,5 milijarde dolara, izjavio je zamenik predsednika Upravnog odbora „Gasproma” Aleksandar Medvedev.

„Mi računamo na potencijalne investicije i cenu akcija. Opšti obim će prevazići minimum milijardu dolara ako gledamo pesimistički. A ako smo optimisti, obim modernizacije, razvoj gasovoda Južni tok na teritoriji Srbije – suma može biti veća od 2,5 milijarde dolara, to će biti maksimalna varijanta”, objasnio je Medvedev.

---------------------------------------------

Konuzin: Potpisi predsednika najveća garancija

Potpisi predsednika Srbije i Rusije, Borisa Tadića i Dmitrija Medvedeva, imaju veću snagu nego bilo kakva finansijska garancija da će energetski sporazum između naše dve zemlje biti realizovan, rekao je juče Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije u Beogradu, na sastanku Sekcije za Rusku Federaciju Privredne komore Srbije.

On nije želeo da komentariše delove Ugovora o prodaji NIS-a, koji je objavila „Politika”, rekavši da bi bilo neumesno da se meša u sporazum između dve države, jer je „postignut dogovor koji je u interesu obe strane”.

Odgovarajući na pitanje srpskih privrednika kada će Rusija ukinuti vize za građane Srbije, Konuzin je rekao da je sporazum o bezviznom režimu usaglašen i da će već u prvim mesecima naredne godine sporazum biti potpisan.

N. Miković

[objavljeno: 25/12/2008]

Politika


24.12.2008

 

POTPISAN GASNI ARANŽMAN

 

U Moskvi potpisan ugovor o prodaji 51 odsto NIS-a ruskoj kompaniji Gaspromnjeft, kao i sporazumi o izgradnji gasovoda i skladišta gasa.

Boris Tadić i Dmitrij Medvedev (Beta)
Istovremeno, predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, potpisali su tzv. krovni politički sporazum koji će biti garant za izgradnju gasovoda i skladišta gasa u Banatskom Dvoru. Oni su se predsedničkom izjavom obavezali na nastavak saradnje u oblasti energetike.

"Radi se o dugoročnom snabdevanju Srbije gasom, o proizvodnji naftnih derivata u Srbiji i za tržište čitave jugoistočne Evrope, radi se zaštiti životne sredine, očuvanju životnog standarda građana, prosperitetu naše ekonomije, ali i očuvanju radnih mesta", rekao je Tadić.

"Veoma smo zadovoljni što ruska strana, što Rusija i Gasprom kao respektabilna ruska kompanija danas nastupa na srpskom tržištu, od danas će postati i srpska kompanija", kaže Tadić.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je potpisivanje rusko-srpskog energetskog sporazuma kao "epohalan događaj".
"Ima simbolike u tome što se sve ovo događa uoči Nove godine, koja će biti prilika za razvijanje odnosa naših privreda, za osiguravanje energetske budućnosti naših zemalja i Evrope u celini", rekao je Medvedev.

"U isto vreme, Nova godina neće biti laka. Sporazum dve države biće dodatni podsticaj ekonomskom razvoju, čine dodatnu bazu za ekonomski razvoj u otežanim uslovima i uopšte, biće u funkciji rešavanja velikih zadataka", naveo je Medvedev.

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Vrh strane

 

yandex search      Google Search

 

 

 


Яндекс.Погода

                                                          |      Početna      |      Novosti      |      Partneri      |      Kontakt      |