|      Početna      |      Novosti      |      Partneri      |      Kontakt      |
   ... izdvajamo za Vas

16.05.2005

 

 

НОВА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА ТРГОВИНЕ ИЗМЕЂУ СЦГ И РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

 

Ускоро би 98 одсто робне размене између Србије и Црне Горе и Русије могло да буде потпуно либерализовано. Представници Радне групе за унапређење трговинско-економске сарадње две земље недавно су утврдили предлог проширења листе производа који ће, према постојећем споразуму о слободној трговини, бити ослобођени плаћања царина. Очекује се да одлуку о проширењу листе Савет министара СЦГ усвоји до краја овог месеца.

Према речима др Дејана Јововића, помоћника министра за међународне економске односе СЦГ и председника нашег дела Радне групе, проширење бесцаринске трговине могло би да допринесе смањењу нашег великог дефицита у размени са Русијом, али и привлачењу значајних директних страних инвестиција.

– Споразум о слободној трговини између две земље потписан је 28. августа 2000. године, а ми смо га ратификовали 10. маја 2001. – подсећа Јововић. – Званично, споразум још није ступио на снагу јер није ратификован у руском парламенту, али је одлукама две владе омогућена његова примена. Може се догодити да ратификација споразума у руској Думи буде продужена за још неколико месеци, али ако две владе усвоје нови списак производа који ће се увозити без плаћања царине, његова примена неће бити доведена у питање.

Јововић наглашава да је реч о првом споразуму о слободној трговини који је Руска Федерација потписала са неком земљом изван Заједнице Независних Држава, што Србију чини интересантном за стране инвеститоре који би, робом произведеном код нас, лакше могли да продру на руско тржиште.

Само у првој години примене споразума робна размена између две земље повећана је за десет одсто, а овим међудржавним уговором је предвиђено да се списак производа ослобођених плаћања царине проширује сваке године. Иначе, сходно његовим одредбама, потпуна либерализација трговине између СЦГ и Руске Федерације требало би да важи од 28. августа ове године.

Прошле године остварена је укупна робна размена у вредности од 1,5 милијарди долара од чега је извозом наше робе у Русију остварен девизни прилив од само 157,7 милиона, док је за увоз потрошено чак 1,4 милијарде долара. За прва два месеца ове године вредност размене премашила је 306 милиона долара, али је од извоза остварено само 28,5 милиона долара. Забележено је повећање извоза од 75,6 одсто у односу на исти период прошле године, али забрињава да је остварен раст увоза од 40,9 одсто.

У структури робне размене је до сада био заступљен мали број производа, јер су на руско тржиште пласирани углавном фармацеутски производи, подни покривачи, тапете, хартија и картон, оловни акумулатори, електричне машине, друмска возила и житарице, док су из Русије увожени пре свега енергенти и сировине – нафта, гас, ђубрива, производи од целулозе, каучук, гвожђе, челик и друмска возила.

– Најновијим проширењем списка производа на чији се увоз не би плаћала царина успели смо да уврстимо белу технику, намештај, пиво, вино и чоколаду – напомиње наш саговорник. – За испоруку наших лекова у Руску Федерацију предвиђени су посебни изузеци, тако да је саставни део споразума и списак лекова за које је предвиђено потпуно укидање царина, или увођење царина снижених за половину.

Јововић каже да је српска делегација на састанку Радне групе тражила укидање царина и на извоз живинског меса, скроба, белог шећера, пенушавог вина, вермута, етилалкохола, цигарета и памучних тканина, али да руска страна није прихватила тај захтев.

С друге стране, представници СЦГ нису прихватили предлог руских представника да плаћања царине буде ослобођен увоз славина, вентила, путничких аутомобила и трактора мање кубикаже из Русије у СЦГ. Јововић истиче да је то учињено како би биле заштићене домаће фабрике као што су ИМТ, ИМР и „Застава”.

Проширена „слободна листа”

После проширења списка наших производа који ће у Русију моћи да се увозе без плаћања царине, те дажбине биће ослобођени производи од шећера, кобасице, чоколада и други производи који садрже какао. Затим, сок од јабуке, пиво добијено од слада, вина од свежег грожђа, лекови, сапун, вата, филц и хартија, тканине од влачене вуне или фине животињске длаке, теписи и остали покривачи за под, постељно, стоно и кухињско рубље, фрижидери, замрзивачи и остали уређаји за хлађење, машине за прање, тапацирана седишта, дрвени канцеларијски и кухињски намештај и дрвени намештај за спаваће собе.

Приликом увоза из Русије у Србију неће се плаћати царина на минерална ђубрива, ваздушне или вакуум пумпе, компресоре и вентилаторе, кугличне лежаје, кућишта за лежаје, електромоторе, генераторе, електричне трансформаторе, индуктивне калемове, акумулаторе, као и тракторе снаге више од 10 К
W и путничке аутомобиле запремине цилиндра између 1.500 и 3.000 кубних центиметара.

Vrh strane

 

yandex search      Google Search

 

 

 


Яндекс.Погода

                                                          |      Početna      |      Novosti      |      Partneri      |      Kontakt      |