|      Početna      |      Novosti      |      Partneri      |      Kontakt      |
   ... izdvajamo za Vas

07.08.2006

 

KOŠTUNICA-ŠOJGU: NAJBOLJE REŠENJE ZA KOSMET SUŠTINSKA AUTONOMIJA

 

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je sa ministrom za civilnu odbranu i vanredne situacije Ruske Federacije Sergejom Šojguom.

Šojgu je Koštunici preneo da je principijelni stav Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina da rešenje za budući status Kosova i Metohije ne sme da bude nametnutno, niti da se pregovori vremenski ograničavaju.

Šojgu je naglasio da Rusija po pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije deli stav Beograda da je najbolje rešenje za pokrajinu suštinska autonomija u okviru postojećih državnih granica Srbije i ukazao da su svi argumenti na strani Beograda.

Koštunica je na sastanku istakao da Srbija visoko ceni principijelni stav Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina.

Predsednik Vlade Srbije je upoznao ministra Šojgua da se politika Vlade Srbije zasniva na osnovnom stavu da je Kosovo bilo i da će zauvek biti sastavni deo Srbije.

Koštunica je naglasio da se Beograd zalaže za kompromisno i pravedno rešenje za Kosovo i Metohiju, zasnovano na osnovnim principima međunarodnog prava i očuvanju suvereniteta i teriritorijalnog integriteta država, a to je suštinska autonomija za Kosovo.

Predsednik Vlade Srbije je u razgovoru istakao da bi eventualno nametnuto rešenje imalo ozbiljne posledice po mir i stabilnost, ne samo u regionu Balkana, već i mnogo šire i upozorio da će Srbija odbaciti svako nametnuto rešenje i da bi, u tom slučaju,država Srbija donela odgovarajuće odluke da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Na sastanku je zajednički ocenjeno da se unapređuje ekonomska i privredna saradnja Srbije i Rusije i posebno je naglašena važnost Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije, „Srbija gasa“ i ruskog „Gazproma“, a koji se odnosi na izgradnju gasovoda u dužini od 400 kilometara kroz Srbiju.

Obostrano je izražena spremnost za dalje unapređenje sveukupne saradnje između dve zemlje.

Koštunica: Srbija za unapređenje svestrane saradnje sa Rusijom i njenim republikama

Premijer Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je sa predsednikom ruske republike Čuvašije Nikolajem Fjodorovom.

Koštunica je istakao da Srbiju i Rusiju povezuje istorijsko prijateljstvo i istakao da je Srbija opredeljena za unapređenje svestrane saradnje sa Rusijom i njenim republikama.

Fjodorov je naglasio da je Srbija učinila veliki napredak u reformama i istakao da su i Ruska Federacija i republika Čuvašija veoma zainteresovane za razvijanje sveukupnih odnosa sa Srbijom, posebno u sektoru energetike i kulturne i naučne saradnje.

On je istakao da razvoju saradnje sa Srbijom svakako doprinosi veliko prisustvo srpskih preduzeća u Čuvašiji, pre svega u oblasti gradnje i projektovanja i pohvalio njihovu stručnost.

POLITIKA - SVET I MI - Ponedeljak, Avgust 07, 2006 20:44 RTS

 

Vrh strane

 

yandex search      Google Search

 

 

 


Яндекс.Погода

                                                          |      Početna      |      Novosti      |      Partneri      |      Kontakt      |