|      Početna      |      Novosti      |      Partneri      |      Kontakt      |
   ... izdvajamo za Vas

10.05.2006

Godišnje obraćanje naciji ruskog predsednika Vladimira Putina

 

Naša kuća mora da bude jaka i pouzdana

 

Moskva - Rusiji je potrebna snažna vojska ne samo da čuva državu od potencijalnih napada, već da se odupremo stranim političkim pritiscima, rekao je predsednik Vladimir Putin u svom jučerašnjem govoru o stanju nacije. Putin, čija je vlada optužila Sjedinjene Države i druge zemlje da nastoje da utiču na ruske poslove zarad sopstvenih koristi, rekao je da će takvi napori lakše biti odvraćeni ako je vojska moćnija.
"Uvek moramo da budemo spremni da se suprotstavimo svakom pokušaju da se izvrši pritisak na Rusiju kako bi se ojačale pozicije (drugih) na naš račun," rekao je ruski predsednik. "Što je naša vojska jača, utoliko će biti manja iskušenja da se primenjuje pritisak na nas".
Putin je zatim rekao da je vojni budžet Rusije 25 puta manji od vojnog budžeta Sjedinjenih Država. "Njihova kuća je njihova tvrđava, dobro za njih. Ali, to znači da i mi moramo da napravimo našu kuću jakom i pouzdanom", kazao je Putin.
Kritikujući očevidno kurs SAD u globalnim poslovima, on je dodao: "Drug vuk zna dobro koga da jede i on jede a da ne sluša i očigledno nema nameru da sluša bilo koga. Kud se deo sav taj patos kad se štite ljudska prava i demokratija kada je reč o ostvarivanju njihovih sopstvenih interesa", rekao je Putin. To je prema svemu sudeći bio delom prikriven odgovor na optužbe američkog potpredsednika Dika Čejnija da su oslabila opredeljenja Kremlja za demokratiju i da naoružava bivše sovjetske susede.
On je rekao da će vlada raditi na jačanju nuklearnog odvraćanja, kao i konvencionalnih vojnih snaga i da neće ponoviti greške iz hladnog rata kada je preskupa trka u naoružavanju isisala nacionalne resurse. "Naš odgovor mora da bude zasnovan na intelektualnim prednostima, asimetričan i da manje košta, a da istovremeno poveća pouzdanost i efikasnost našeg nuklearnog trojstva", rekao je Putin i dodao da će nacija ojačati sve svoje komponente - avione dugog dometa, strateške raketne snage stacioniranje na kopnu i na nuklearnim podmornicama.
On je rekao da će Rusija uskoro pustiti u pogon dve nuklearne podmornice opremljene novim interkontinentalnim balističkim raketama "Bulava", prve od sovjetskih vremena, dok će strateške raketne snage na kopnu dobiti prve pokretne rakete tipa "Topoml-M.
Putin je potom objasnio da će nove rakete i bojeve glave, koje mogu da menjaju svoju putanju do mete koja neprijatelju onemogućava da proračuna njihov let, omogućiti Rusiji da očuva strateški balans a da ne našteti ciljevima ekonomskog razvoja zemlje.
Predsednik Putin je u svom nastupu takođe govorio i o tome da zemlje ne treba da koriste pregovore Rusije o pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) kako bi isticale zahteve koji nikakve veze s tim nemaju. "Pregovori o ulasku Rusije u STO ne treba da postanu sredstvo za pogađanje povodom pitanja koja nemaju nikakve veze s aktivnostima ove organizacije", pri čemu je otvoreno mislio na Sjedinjene Države.
Rusija je potpisala sporazume sa Evropskom unijom, Kinom, Japanom i mnogim drugim zemljama, ali tek treba da postigne dogovor sa Sjedinjenim Državama, Kolumbijom i Australijom. U martu, Putin je izrazio nezadovoljstvo zbog brzine pregovora i optužio SAD da dolaze s podzemnim zahtevima koji ometaju pregovore. U aprilu, grupa američkih senatora koja je posetila Moskvu saopštila je da će demokratski učinak i stav Kremlja prema iranskoj nuklearnoj krizi uticati na Kongres kad bude razmatrao pokušaj Rusije da se pridruži globalnom trgovinskom telu od 149 članova. U obraćanju naciji Putin je ponovio ocene da će Rusija nastaviti pregovore o ulasku, ali isključivo pod sopstvenim uslovima.
"To je pitanje da se dobiju pune beneficije od integrisanja u svetsku ekonomiju. Upravo s tim ciljem pregovaramo o pridruživanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji pod uslovom da se u potpunosti uzmu u obzir ekonomske potrebe Rusije", izjavio je Putin i dodao da je ruska privreda već "otvorenija" nego privrede izvesnih zemalja članica.
Putin je takođe primetio da je privredni rast Rusije veoma robustan i da cilj da se udvostruči nacionalni bruto proizvod u narednih deset godina neće biti ostvaren ako se ne sprovedu ekonomske reforme. "Kad cene gasa i nafte rastu, vreme je da se modernizuje ekonomija. Naši tradicionalno jaki sektori privrede su naša šansa da ih iskoristimo kao lokomotivu razvoja i stvarna prilika da promenimo strukturu čitave ekonomije kako bi zauzela svoje međunarodno mesto", rekao je Putin.
Svoj govor o stanju nacije Putin je započeo tradicionalno korupcijom, koju je identifikovao kao jednu od "najozbiljnijih smetnji" za rast Rusije i obećao da će nastaviti obračun s biznismenima i funkcionerima koji koriste svoje pozicije da se bogate.

AP

 

Vrh strane


yandex search      Google Search

 

 

 


Яндекс.Погода

                                                          |      Početna      |      Novosti      |      Partneri      |      Kontakt      |