Русско-сербский деловой портал Rusko-srpski poslovni portal :: Poslujte Sa Rusijom
  |      Početna      |      Info-Vesti      |      Partneri      |      Kontakt      |
Poslujte sa Rusijom
Ruske kompanije
Adresar ruskih firmi
Osnovne informacije
Oficijalna Rusija
Poslovne vesti
Бизнес в Сеpбии
 
Бизнес каталог сербских компаний
 
Деловой справочник сербских предприятий
 
Основные данные
Ponuda - Potraznja
Roba i usluga
Nekretnine
Turizam
Investicije
Sistem MMC Rusija
O sistemu MMC
Usluge sistema MMC
Oficijalni sajt MMC Rusija
Prijatelji Portala
 
Ruski centar za nauku i kulturu - Ruski dom
Ruski dom
Program dešavanja
 
Адаптация и дизайн - Белград - Сербия
Adaptacija i dizajn d.o.o.
 
Новосадская выставка - Нови Сад - Сербия
Novosadski Sajam
 
Portal - HOTNEWS 
Portal - Hotnews
 
UMBRA software Белград - Сербия
UMBRA software
ЯНДЕКС
Яндекс.Погода
Yandex - najpopularniji ruski pretraživač
   ... izdvajamo za Vas
 
19.03.2009
 
Bez carina u Rusiju
 

Šef Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji Jevgenij Kudinov izjavio je danas da bi Protokol o slobodnoj trgovini, koji će omogućiti oslobadjanje carinskih dažbina robe iz Srbije, trebalo uskoro da bude potpisan i naveo da je Rusija zainteresovana za ulaganja u prehrambenu industriju i poljoprivredu. Kudinov je rekao da očekuje da će uskoro doći do susreta predstavnika Vlade Srbije i ruskih zvaničnika i da bi tada trebalo da bude potpisan Protokol o slobodnoj trgovini posle čega će roba iz Srbije biti oslobodjenja plaćanja carinskih dažbina.

Prema njegovim rečima, na tom sastanku će biti reči o Naftnoj industriji Srbije (NIS), ekonomskoj saradnji i drugim pitanjima.

Kudinov je naveo da će od carinskih dažbina protokolom biti oslobodjene mesne preradjevine, klanični proizvodi, kobasice, konditorski proizvodi, pivo, lekovi, zamrzivači, frižideri, drveni kancelarijski nameštaj...

Na pitanje da li postoji šansa da se ta lista proširi sa automobilima i tekstilnim proizvodima, on je odgovorio da prvo treba potpisati protokol i "uhodati posao", a potom su predvidjeni pregovori oko proširenja, odnosno "smanjenja liste izuzeća".

Kudinov je istakao da su ruske kompanije zainteresovane da ulažu u prehrambenu industriju i poljoprivredu, navodeći da je Srbija prošle godine ostvarila izvoz samo voća i povrća u vrednosti više od 50 miliona dolara.

Kudinov je rekao da bilo koji proizvod može da pronadje svog kupca u Rusiji, a da je potrebno da taj proizvod ima kvalitet i odgovarajuću cenu.

On je ocenio da Srbija ima odličnu prehrambenu industriju i poljoprivredu, ukazujući da su to jedine dve grane koje neće imati pad proizvodnje, bez obzira na rasplamsavanje globalne ekonomske krize.

Ove godine ruske kompanije čak unapred ulažu u poljoprivredu, voće i povrće da bi imali siguran izvor ovih proizvoda za plasman na ruskom tržištu, kazao je Kudinov Radio-televiziji Srbije.

Šef Trgovinskog predstavništva Rusije je podsetio da je pre tri sedmice Gasprom "ušao" u NIS i da se polako "ulazi u finese", ali i da ima odredjenih problema, koji će, kako je rekao, biti rešeni.

On je podsetio da je jedan od najbitnijih sporazuma Ruske Fedracije i Srbije - Sporazum o slobodnoj trgovini, koji je potpisan avgusta 2000. godine.

Upitan kako globalna ekonomska kriza može da utiče na već postojeće investicije i postignute sporazume, Kudinov je rekao da je "robna razmena odlična", da je prošle godine "premašena granica četiri milijarde dolara" i izrazio očekivanje da će i dalje biti razvijana robna razmena i spoljno-trgovinska saradnja.

On je, medjutim, reka da će kriza sigurno uticati na obim robne razmene, ukazujući na drastičan pad cena na tržištu energenata, odnosno nafte i gasa i da će vrednosni pokazatelji robne razmene sigurno pokazati njen pad.

 
Tanjug
 

 
 
 
Vrh strane
 
Яндекс - Ruski pretraživač
Поиск по сайту
Pretraga sajta 
Ekonomska saradnja


Predstavništvo Ruske Federacije za Trgovinsko-Ekonomska pitanja u Srbiji
POGLEDAJTE

Oтель «Москва» - Белград - Сербия

Новосадская выставка - Нови Сад - Сербия - Ярмарка

 

DOWNLOAD
   
 
Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom
   
 
Pravila o poreklu robe koja se izvozi iz Srbije
   
 
Pravila o poreklu robe koja se uvozi u Srbiju
   
 
Proizvodi izuzeti iz rezima slobodne trgovine
   
 
Соглашение о свободной торговле с Россией
   
  |      Početna      |      Info-Vesti      |      Partneri      |      Kontakt      |
Oglasite se na trzistu Ruske Federacije